Turnul Chindiei

Turnul Chindiei, cunoscut si cu numele de Turnul Chindia, a fost construit in secolul XV in Targoviste si apartine ansamblului Curtea Domneasca. Turnul  a fost costruit la ordinele comnitoruli Vlad Tepes in cea de-a doua domnie a acestuia, pentru scoprui militare, avand rol de paza, spatiu pentru stocarea tezaurului si foisor de foc. Turnul are 27 de metri si 9 metri diamteru. Intre 1947 si 1851 turnul a fost restaurat complet de catre George Bibescu, iar forma actuala se datoreaza acestuia inclusiv inaltarea cu aproximativ 5 metrii fata de constructia initiala.

Turnul Chindiei este cea mai importantă atracție turistică din oraș și totodată simbolul orașului, elemente specifice edificiului fiind prezente pe stema orașului, în partea de sus, dar și în partea de jos. Fiind un monument istoric, clădirea găzduiește acum o expoziție de documente, arme și obiecte care au aparținut lui Vlad Țepeș. Din punct de vedere administrativ, Turnul Chindiei se află sub tutela Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

Există două ipoteze privind originea numelui turnului, însă nu există niciun consens în privința acestui fapt. Cea dintâi susține că zone din vecinătatea turnului erau locul de desfășurare a unor ospețe, denumite „chindii”, de unde și proveniența numelui.

De asemenea, s-a sugerat că numele își are originea de la cuvântul „chindie”, un arhaism ce însemna „apus”, perioadă a zilei în care soldații ce apărau turnul aveau obligația să dea semnalul prin care cele cinci porți ale orașului erau închise. După acest moment, era interzisă intrarea sau ieșirea din oraș pe tot parcursul nopții, iar locuitorii aveau obligația de a nu circula pe străzi și de a nu întreține focuri în aer liber care ar fi făcut vizibil orașul de la mare distanță.

Turnul domină ansamblul monumentelor ale Curții Domnești dinspre nord-vest. Datând din secolul al XV-lea, construcția a suferit câteva modificări, necunoscându-se forma inițială a turnului. Cu toate acestea, desenul lui Bouquet din 1840înfățișează turnul mult mai scund decât este acum și cu baza piramidală din cărămidă, demonstrând că refacerea sa nu avusese loc încă.

 

Asa cum spune Paul din Alep, turnul a folosit printre altele ca suport pentru ceasul orasului si ca loc in care domnitorul obijnuia sa se relaxeze, dar ce mai des turnul era folosit pentru a supraveghea cetatea Targoviste, precum si pentru a apara Curtea Domneasca in care domnitorul isi stabilise resedinta si statea sa se roage in bisercile din complex, Targovistea fiind pe atunci capitala Tarii Romanesti. Pe timp de pace din turn se anunta la apus inchiderea portilor cetatii. Dupa aces moment localnicii nu mai aveau voie sa paraseasca orasul, sa se deplaseze pe strada sau sa faca focuri in aer liber pentru a nu semnala cumva cetatea unor eventuali atacatori.In vreme de pace constructia era folosita ca foisor si ca depozit al tezaurului.