Manastirea Colt

Biserica Manastirii Colt este situata in satul Suseni al comunei “Raul de Mori” din judetul Hunedoara. Biserica functioneaza ca schit si are o mica obste formata din doi calugari, iar hramul este “Duminica Tuturor Sfintilor”. Biserica este construita din piatra si are un farmec aprte fiind asezata intre munti, iar de jur imprejur se deschide un peisaj minunat.

Rau de Mori este o asezare straveche de cneji romani, care este si locul de origine al familiei Candea. Aceasta familie a avut un rol important in viata sociala si politica a Transilvaniei si a tinutului Hateg. Acesti cneji romani au avut un rol important si in construirea bisericilor si manastirilor din zona.

Biserica si cetatea Colt se afla pe drumul ce duce de la localitatea hunedoreana Rau de Mori spre Rausor, care este si una dintre portile de intrare in Parcul National Retezat. Cetatea aflata pe varful unei stanci ca un adevarat strajer al drumului ce-i trece pe la poale l-a inspirat pe Jules Verne sa scrie romanul “Castelul din Carpati”

Manastirea Colt

  • Este în Suseni, Județ Hunedoara
  • Construit în sec. al XIV-lea
  • Poartă Hramul Duminica Tuturor Sfintilor
  • Deschis turiștilor

Biserica si cetatea Colt se afla pe drumul ce duce de la localitatea hunedoreana Rau de Mori spre Rausor, care este si una dintre portile de intrare in Parcul National Retezat…

Castelul cas si Manastirea Colt sunt inconjurate de fascinante povestiri cu un mister aparte. Castelul avand rol de refugiu a fost construit in jurul anului 1280 si au apartinut Familiei Candestilor. Biserica a fost construita la inceputul  secolului XIV-lea, intre anii 1310-1315 si se remarca din doua elemente deosebite.

Primul ar fi amplasarea unui turn peste altar si apoi prin resturile de pictura murala din interior. Biserica a fost inca de la inceput ortodoxa chiar daca nu seamana cu stilul bizantin ci aduce mai mult a stil gotic.

Traditia locului, sustinuta si de sapaturile arheologice, demonstreaza ca, in trecutul indepartat, a existat in aceste locuri viata monahala. Cativa sihastri s-au asezat aici in a doua jumatate a secolului al XV-lea si au intemeiat o mica pustniceasca, cunoscuta sub numele de “Raul de Mori”. Mica asezare sihastra de aici tinea aceeasi randuiala de viata duhovniceasca ca la  Manastirea Prislop, sub a carei influenta se afla.

Daca dupa vizita vi se face sete, puteti bea din paraiasul captat la baza manastirii din care “daca beti odata sigur veti dori sa mai beti” asa cum spunea unul dintre localnici. De asemenea, va recomandam sa vizitati si alte obiective turistice din zona, precum Parcul National Retezat sau Manastirea Prislop. Le puteti gasi pe obiective turistice in Romania, face o lista si vizita selectiv, in functie de timpul dvs. disponibil.