Castelul Bran

Castelul Bran, care in timp a fost transformat din fortareata in resedinta confortabila, a fost retrocedat in 2006 urmasilor reginei. Castelul Bran a fost construit pe o stanca aflata intre Dealul cetatii si Magura, oferind o panorama deosebita atat spre Moeciu cat si spre Tara Barsei. Cetatea a fost construita din considerente strategice si economice. Cele strategice erau cauzate de amenintarea Otomana in Sud-Estul Transilvaniei, cele economice au fost date de existenta drumului comercial care trece pe aici si care este una din cele mai importante cai de acces.care leaga Tara Romaneasca de Transilvania.

Cointeresati de ridicarea cetatii au fost si brasovenii dornici sa-si consolideze pozitia geografica, pe de o parte si cea economica prin supravegherea drumului comercial ce trecea prin trecatoare, pe de alta. Aceste actiuni comune se concretizeaza la 19 noiembrie 1377 cand Ludovic I de Anjou acorda brasovenilor privilegiul de a construi cetatea nesiliti si neconstransi ci de buna voie au promis în mod generos si unanim de a construi un nou fort in Bran, de a-l face cu propriile lor osteneli si cheltuieli si de a taia padurea acolo în lung si-n lat.

Transformat dintr-o fortareata într-o resedinta confortabila, castelul a fost retrocedat în 2006 urmasilor reginei.Castelul Bran cu ale sale 57 de camere dispuse pe patru etaje este una dintre cele mai importante atractii turistice din Romania.

Fantana care se poate vedea în curtea interioara a castelui este doar partea superioara a vechiului put folosit pe vremuri pentru alimentarea cu apa. Putul fantanii, deasupra caruia se afla “capacul” ce se gaseste acum in curtea interioara se afla in spatele a trei porti mari de lemn, sub mecanismul ascensorului, care este expus publicului. Fantana a fost sapata in stanca, în secolul XV, si are o adancime de 56 de metri. Avea dublu scop – alimentarea cu apa si loc de refugiu. Astfel, daca se coboara pana la 40 de metri, la nivelul parcului, acolo exista un tunel de 25 de metri care are o iesire la nivelul solului. Era singura ruta de scapare pentru cei asediati in cetate. În perioada interbelica pe putul fantanii a fost instalat un lift , folosit de Regina Maria. Odata cu amenajarea liftului, partea superioara a fantanii, frumos sculptata, a fost mutata în curtea interioara a castelului.
    Ascensorul ar un mecanism care a fost instalat in anul 1937 pe orificiul vechii fantani si a fost un lift care servea pentru doua scopuri, pentru a facilita transportul materialelor de constructie necesare renovarii si ca lift pentru persoane atunci cand Regina Maria si Invitatii doreau sa coboare in parc, pentru a servi ceaiul in casuta de lemn construita tocmai pentru acest obicei al reginei pe jumatate de origine engleza.In prezent se mai poate vedea doar mecanismul liftului cabina fiind inchisa din motive de siguranta.